W latach 2025-2026 realizujemy projekt “Kooperatywy spożywcze jako podmiot społeczeństwa obywatelskiego – wzmacnianie roli kooperatyw w transformacji systemu żywnościowego”. Projekt finansowany jest ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Erasmus+,
Poprzez udział w programie chcemy:
- Budować świadomości społeczną członków i członkiń kooperatyw spożywczych w Polsce.
- Wzmocnić trwałość kooperatyw spożywczych jako inicjatyw społecznych dzięki poznaniu i wykorzystaniu narzędzi wspierających efektywną współpracę i rozwiązywanie konfliktów.
- Wzmocnić pozytywną kulturę organizacyjną i odporność kooperatyw spożywczych poprzez nabycie i wdrożenie narzędzi zapobiegających wypaleniu zawodowemu i regeneracyjne.
Aby osiągnąć powyższe cele, 22 osoby zaangażowane w prowadzenie działań edukacyjnych w naszym stowarzyszeniu wezmą udział w kursach, które pozwolą nam rozwinąć nasze programy i umiejętności facylitowania przestrzeni edukacyjnych. Narzędzia, które uzyskamy podczas kursów, zostaną następnie przekazane w ramach działań edukacyjnych prowadzonych przez Kooperatywę Dobrze.
Kursy prowadzone będą w Fundacji Ulex (Hiszpania) i Civil Kollégium Alapítvány (Węgry), które mają szerokie doświadczenie we wspieraniu ruchów i organizacji społecznych.

Participatory Facilitation (29.11-7.12.2025, Eroles)













Transformative Organising (15-22.11.2025, Eroles)


Regenerative Practices for Education CEE (25.10-1.11.2025, Kunbabony)






