Przejdź do treści

Przepisy kulinarne

Na tej stronie zbieramy przepisy kulinarne naszych członków/iń.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

2 średnie cukinie
2 ziemniaki
1 cebula
1/2 do 1 szklanki soku z kiszonych ogórków
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól , pieprz do smaku
Koperek, natka, czarnuszka, ewentualnie strączki

Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i liść laurowy. Zalewam wrzątkiem, tak aby je zakrył. Po 10 minutach dodaję pokrojoną w kostkę cukinię. Zalewam wrzątkiem cukinię, do poziomu warzyw. Gotuję ok 10-15 minut. Dolewam sok z kiszonych ogórków/wg uznania – ja lubię kwaśne zupy, więc dodaje ok. 1 szklanki. Dodaje przyprawy i ząbek czosnku. Miksuję i podaję posypane koperkiem lub czarnuszką.
Żeby wzbogacić posiłek w białko dodaje łyżkę gotowanych strączkowych /tu soczewica brązowa/

Smacznego !!! EWA PIETKIEWICZ-ROK

Fasola Mung z brązowym ryżem

Składniki:

2 szklanki fasoli mung

1 szklanka ryżu brązowego

1 cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/4 dyni hokkaido

przyprawy – curry, kumin, papryka ostra, pieprz, sól

Gotujemy równocześnie fasolę mung i ryż brązowy. Na patelni smażymy cebule, czosnek, cukinie, dodajemy przyprawy i dusimy. Dynię gotujemy w wodzie, kroimy na kawałki, dodajemy do składników na patelni i dusimy dalej. Na koniec wszystko łączymy w jednej misce i mieszamy.

IDA JABŁOŃSKA

Kotleciki jaglane

Oprócz podanych składników można dodawać jeszcze pokrojonego w piórka pora i różne inne warzywa.

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej

2 marchewki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy – pieprz, sól, curry, kumin – co kto chce generalnie :)

6 łyżek mąki (ja używam bezglutenowej), opcjonalnie można użyć siemienia lnianego mielonego

1 jajko

Gotujemy kaszę jaglaną a w międzyczasie smażymy marchewkę, cebulę i czosnek z przyprawami na patelni, wszystkie składniki łączymy z kaszą jaglaną, dodajemy mąkę i jajko, miksujemy blenderem (ja miksuję tak, żeby warzywa były wyczuwalne), formujemy kotleciki i smażymy na patelni.

IDA JABŁOŃSKA