Na tej stronie zbieramy przepisy kulinarne naszych członków/iń.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
2 średnie cukinie
2 ziemniaki
1 cebula
1/2 do 1 szklanki soku z kiszonych ogórków
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól , pieprz do smaku
Koperek, natka, czarnuszka, ewentualnie strączki
Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i liść laurowy. Zalewam wrzątkiem, tak aby je zakrył. Po 10 minutach dodaję pokrojoną w kostkę cukinię. Zalewam wrzątkiem cukinię, do poziomu warzyw. Gotuję ok 10-15 minut. Dolewam sok z kiszonych ogórków/wg uznania – ja lubię kwaśne zupy, więc dodaje ok. 1 szklanki. Dodaje przyprawy i ząbek czosnku. Miksuję i podaję posypane koperkiem lub czarnuszką.
Żeby wzbogacić posiłek w białko dodaje łyżkę gotowanych strączkowych /tu soczewica brązowa/
Smacznego !!! EWA PIETKIEWICZ-ROK
Fasola Mung z brązowym ryżem
Składniki:
2 szklanki fasoli mung
1 szklanka ryżu brązowego
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 dyni hokkaido
przyprawy – curry, kumin, papryka ostra, pieprz, sól
Gotujemy równocześnie fasolę mung i ryż brązowy. Na patelni smażymy cebule, czosnek, cukinie, dodajemy przyprawy i dusimy. Dynię gotujemy w wodzie, kroimy na kawałki, dodajemy do składników na patelni i dusimy dalej. Na koniec wszystko łączymy w jednej misce i mieszamy.
IDA JABŁOŃSKA
Kotleciki jaglane
Oprócz podanych składników można dodawać jeszcze pokrojonego w piórka pora i różne inne warzywa.
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy – pieprz, sól, curry, kumin – co kto chce generalnie :)
6 łyżek mąki (ja używam bezglutenowej), opcjonalnie można użyć siemienia lnianego mielonego
1 jajko
Gotujemy kaszę jaglaną a w międzyczasie smażymy marchewkę, cebulę i czosnek z przyprawami na patelni, wszystkie składniki łączymy z kaszą jaglaną, dodajemy mąkę i jajko, miksujemy blenderem (ja miksuję tak, żeby warzywa były wyczuwalne), formujemy kotleciki i smażymy na patelni.
IDA JABŁOŃSKA