Przejdź do treści

Dekalog Dyżuranta/tki

  • przez

Stworzono / zmodyfikowano 02/12/2020 przez Korneliusz

Przedstawiamy 10 punktów, które pozwolą Ci zostać super dyżurującym/ą.

  1. Przychodź punktualnie na swój dyżur. A jeśli spóźniasz się – zadzwoń do sklepu i poinformuj kasjerkę, a potem zostań dłużej.
  2. Kiedy ktoś wchodzi do sklepu przywitaj go proszę słyszalnym: “Dzień dobry” a potem “Do widzenia”.
  3. Jeśli czegoś jest mało w skrzynce/na półce/w lodówce/w pojemniku, sprawdź czy możesz to uzupełnić! Jeśli brakuje papierowych torebek – donieś na miejsce.
  4.  Zanim wrzucisz warzywa do pustej skrzynki, zawsze dodaj papier na dno. Jeśli dorzucasz warzywa do skrzynki w której jeszcze są warzywa, sprawdź, czy te na spodzie nie gniją.
  5. Zanim schowasz do lodówki zielone listki opisz torebkę: datą, dostawcą oraz tym co jest w środku. Przyjmując dostawę warzyw również opisz ją datą i dostawcą w przypadku jabłek i ziemniaków także gatunkiem.
  6. Zanim wyciągniesz worek z piwnicy (zaplecza) sprawdź czy jest to worek z najstarszą datą od tego dostawcy.
  7. Wszystkie zepsute/przeterminowane produkty daj kasjerce do zważenia/wpisania w straty zanim je wyrzucisz/zjesz..
  8. Nie ustawiaj rzeczy w magazynie w kartonie/zgrzewce/opakowaniu zbiorczym tylko wypakuj i ustaw w rządku jedno za drugim, obok podobnych produktów.
  9. Sprzątaj na bieżąco, regularnie zamiataj podłogę, wynoś śmieci, porządkuj blaty, zmywaj naczynia!
  10. Pytaj koordynatorki/kasjerki o to czego nie wiesz/nie jesteś pewna/y.

Oczywiście to podstawowy przepis na sprawdzenie się na dyżurze :) Niuansów jest więcej jak sami wiecie :) niemniej proszę stosujcie się do tych zasad, a dyżur będzie przyjemny i produktywny