Stworzono / zmodyfikowano 02/12/2020 przez Korneliusz
Przedstawiamy 10 punktów, które pozwolą Ci zostać super dyżurującym/ą.
- Przychodź punktualnie na swój dyżur. A jeśli spóźniasz się – zadzwoń do sklepu i poinformuj kasjerkę, a potem zostań dłużej.
- Kiedy ktoś wchodzi do sklepu przywitaj go proszę słyszalnym: “Dzień dobry” a potem “Do widzenia”.
- Jeśli czegoś jest mało w skrzynce/na półce/w lodówce/w pojemniku, sprawdź czy możesz to uzupełnić! Jeśli brakuje papierowych torebek – donieś na miejsce.
- Zanim wrzucisz warzywa do pustej skrzynki, zawsze dodaj papier na dno. Jeśli dorzucasz warzywa do skrzynki w której jeszcze są warzywa, sprawdź, czy te na spodzie nie gniją.
- Zanim schowasz do lodówki zielone listki opisz torebkę: datą, dostawcą oraz tym co jest w środku. Przyjmując dostawę warzyw również opisz ją datą i dostawcą w przypadku jabłek i ziemniaków także gatunkiem.
- Zanim wyciągniesz worek z piwnicy (zaplecza) sprawdź czy jest to worek z najstarszą datą od tego dostawcy.
- Wszystkie zepsute/przeterminowane produkty daj kasjerce do zważenia/wpisania w straty zanim je wyrzucisz/zjesz..
- Nie ustawiaj rzeczy w magazynie w kartonie/zgrzewce/opakowaniu zbiorczym tylko wypakuj i ustaw w rządku jedno za drugim, obok podobnych produktów.
- Sprzątaj na bieżąco, regularnie zamiataj podłogę, wynoś śmieci, porządkuj blaty, zmywaj naczynia!
- Pytaj koordynatorki/kasjerki o to czego nie wiesz/nie jesteś pewna/y.
Oczywiście to podstawowy przepis na sprawdzenie się na dyżurze :) Niuansów jest więcej jak sami wiecie :) niemniej proszę stosujcie się do tych zasad, a dyżur będzie przyjemny i produktywny