Stworzono / zmodyfikowano 05/04/2023 przez KK
W najbliższą sobotę, 20 grudnia o 14, zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu “Wartości nie tylko odżywcze”, czyli ważny temat i pyszne jedzenie w jednym.
Ida święta – czyli czas hiperkonsumpcji żywności. Ile kupimy jej w tym roku, ile zjemy, a ile wyrzucimy? Szacuje się, że od 30-50% żywności wyprodukowanej na świecie nigdy nie trafia na talerze. Marnuje się już na polach, w transporcie, handlu i w domach. Porozmawiajmy o kształcie systemu żywnościowego oraz społeczno-politycznego, w których nadprodukcja i marnowanie żywności stały się normą. Zastanówmy się jakich zmian strukturalnych i indywidualnych potrzebujemy aby to zjawisko ograniczać.
Przed dyskusją zjemy posiłek przygotowany z produktów ekologicznych pochodzących ze sklepu Kooperatywy Spożywczej Dobrze – nic się nie zmarnuje! Swoją wiedzą podzieli się dr Barbara Perepeczko, wiceprzewodnicząca Rady ds. Racjonalnego Wykorzystywania Żywności przy Federacji Polskich Banków Żywności. Tutaj link do wydarzenia na Facebooku.
Wartości nie tylko odżywcze to cykl dyskusyjnych kuchni społecznych organizowanych wspólnie przez Instytut Globalnej Odpowiedzialności i Kooperatywę Spożywczą “Dobrze”