Przejdź do treści

O (nie)marnowaniu żywności w sobotę

  • przez

Stworzono / zmodyfikowano 05/04/2023 przez KK

W najbliższą sobotę, 20 grudnia o 14, zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu “Wartości nie tylko odżywcze”, czyli ważny temat i pyszne jedzenie w jednym.

Ida święta – czyli czas hiperkonsumpcji żywności. Ile kupimy jej w tym roku, ile zjemy, a ile wyrzucimy? Szacuje się, że od 30-50% żywności wyprodukowanej na świecie nigdy nie trafia na talerze. Marnuje się już na polach, w transporcie, handlu i w domach. Porozmawiajmy o kształcie systemu żywnościowego oraz społeczno-politycznego, w których nadprodukcja i marnowanie żywności stały się normą. Zastanówmy się jakich zmian strukturalnych i indywidualnych potrzebujemy aby to zjawisko ograniczać.
Przed dyskusją zjemy posiłek przygotowany z produktów ekologicznych pochodzących ze sklepu Kooperatywy Spożywczej Dobrze – nic się nie zmarnuje! Swoją wiedzą podzieli się dr Barbara Perepeczko, wiceprzewodnicząca Rady ds. Racjonalnego Wykorzystywania Żywności przy Federacji Polskich Banków Żywności
. Tutaj link do wydarzenia na Facebooku.

Wartości nie tylko odżywcze to cykl dyskusyjnych kuchni społecznych organizowanych wspólnie przez Instytut Globalnej Odpowiedzialności i Kooperatywę Spożywczą “Dobrze”