Stworzono / zmodyfikowano 06/09/2018 przez
Wraz z wieloletnią ekspertką ds. Rolnictwa ekologicznego dr Urszulą Sołtysiak stworzyliśmy kryteria rolnictwa proekologicznego.
Po co? Dlaczego?
Praktyka współpracy z rolnikami, a także analizy naukowe, pokazują, że część rolników świadomie nie decyduje się na certyfikat eko, gdyż wiąże się on z dużą ilością obostrzeń w tym ilością pracy biurokratycznej. Jako Kooperatywa współpracujemy zarówno z gospodarstwami certyfikowanymi, z gospodarstwami w trakcie konwersji (z konwencji na eko) i z lokalnymi, które ani nie mają certyfikatu, ani nie są w trakcie konwersji, natomiast stosują uprawy zrównoważone – tzn. Zasadniczo prowadzą uprawy jak w ekologii, ale w sytuacji zarazy dokonują niezbędnych oprysków, utrzymując dłuższy okres karencji niż w gospodarstwach konwencjonalnych.
Chcemy przyjrzeć się bliżej gospodarstwom z jakimi pracujemy i wypracować realne zasady i procedury, a następnie otworzyć je dla innych kooperatyw.
Zbieramy pytania w komentarzach – projekt KARP tu