Stworzono / zmodyfikowano 14/09/2023 przez sperczil
Nasz niewielki zakład jest firmą rodzinną działającą od 1995 r. Specjalizujemy się w przetwarzaniu mleka tylko w produkty świeże, krótkoterminowe, do codziennego spożycia. 0d 2004 r posiadamy wdrożony i funkcjonujący system Krytycznych Punktów Kontroli Jakości HACCP. Bazę przetwórczą stanowi mleko zakontraktowane od rolników zatwierdzonych przez służby weterynaryjne – głównie z okolic 30 km pasa pradoliny rzeki Wkry.
Współpracujemy ze średnimi oraz małymi dostawcami (będącymi pod stałą kontrolą weterynaryjną), którzy w pełnym sezonie (poza zimowym) wypasają krowy tradycyjnie, na wolnym wybiegu. Krowy naszych dostawców nie są całorocznie zamknięte w oborach i traktowane jak „fabryka mleka” dostając zawężone wartościowo pasze z ograniczoną zawartością naturalnych minerałów i witamin.
W ciągu naszych 20-to letnich doświadczeń zauważyliśmy, że mleko od krów żywionych na łąkach zawiera większe ilości tłuszczu i białka (zapewne i minerałów), bardziej wyczuwalny jest naturalny zapach mleka. Właśnie te elementy powodują, że nasze twarogi są pyszne i łatwo przyswajalne. Mleko z takiego surowca pozostaje mlekiem, bardzo naturalnym zawierającym pozytywną mikroflorę bakteryjną.
Produkcja odbywa się w oparciu o normy polskie i zakładowe, w technologii tradycyjnej. Znaczna część prac przy produkcji twarogów wykonywana jest ręcznie z zachowaniem właściwych warunków higienicznych. Zakład jest zatwierdzony przez Powiatowy Inspektorat weterynaryjny w Płońsku z numerem 14201601.