Stworzono / zmodyfikowano 27/10/2023 przez sperczil
Zbigniew Chajęcki z Magierowej Woli obok Warki, to nasz czołowy sadownik, który od 2010 roku stosuje w swoich sadach pożyteczne mikroorganizmy. Na 12 ha uprawia jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy i brzoskwinie, a także kilka odmian pomidorów – zarówno z gruntu jak i z tunelu – papryki podłużne odmiany Palermo, oraz owoce jagodowe: truskawki, maliny i poziomki. Ze swoich jabłek tłoczy również wyśmienite soki, zarówno czysto jabłkowe jak i z dodatkiem innych owoców. Prowadzona przez Zbyszka nowoczesna produkcja owoców wysokiej jakości jest nie lada wyzwaniem. Wymagała sprostania rosnącym wymaganiom i ciągłego poszukiwania nowych rozwiązań, aby z jednej strony pozyskiwać więcej owoców, jednocześnie nie obniżając ich jakości, a z drugiej – o ile to możliwe – zmniejszać koszty. Pozostawał też problem wycofywania środków ochrony i odporności patogenów. Zbigniew Chajęcki, poszukując innych metod produkcji, natknął się na ProBio Emy i, widząc efekty ich stosowania, wprowadza je na wszelkie możliwe sposoby do sadownictwa, ale także i do innych dziedzin życia. Uzyskaną wiedzą chętnie dzieli się z zainteresowanymi.