Stworzono / zmodyfikowano 08/10/2024 przez sperczil
Nazwa Gospodarstwa: Gospodarstwo Agnieszka Makowska
Adres: https://maps.app.goo.gl/5MumeUEqRCC6Zqus6
Kontakt:
@zielonarzodkiewkagospodarstwo
@zielona_rzodkiewka
Data założenia: 2020
Certyfikat ekologiczny: od 2023r. PL-EKO-04.616-0001063.2023.001
Profil gospodarstwa: uprawa warzyw
Produkty dostępne w sklepach Kooperatywy:
Warzywa: pomidory starych odmian, papryki ostre i słodkie, rzodkiew zielona i biała, jarmuż, bazylia, dynie w wielu odmianach, bakłażany podłużne, ogórki Suyo Long.
Przetwory: octy jabłkowe i gruszkowe, passata pomidorowa, chutney z pomidorów, kimchi, cukimchi.
W skrócie: Agnieszka Makowska wraz z mężem Piotrem prowadzi swoje niewielkie, ale bardzo różnorodne gospodarstwo w Grabowcu, w niewielkiej odległości od Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie, na którym zdobywała swoje rolnicze wykształcenie. Założone przez dwie osoby pochodzące z miasta gospodarstwo od początku prowadzone było z założeniami ekologicznymi, natomiast oficjalny certyfikat posiada od 2023 roku. Na niewielkim areale otwartym jak i w tunelach, prowadzone są uprawy warzyw, których pielęgnacja dostarcza Agnieszce najwięcej radości i satysfakcji – ciekawe odmiany pomidorów i papryk, rzodkiew czy różne egzotyczne liście – to tematy, w których odnajduje się najlepiej. Gospodyni lubi też bardzo przetwarzać i gotować, czego efektem są doskonałej jakości przeciery, passaty i kiszonki.
Więcej: Przeczytaj nasz wywiad z Agnieszką w ramach cyklu #dobrzerozmawiać