Stworzono / zmodyfikowano 08/11/2023 przez sperczil
W sobotę 28 października 2023 kolektywną wycieczką odwiedziliśmy Zbyszka Chajęckiego w Magierowej Woli w gminie Warka.
Wycieczkę rozpoczęliśmy przed południem w sielsko-rodzinnej atmosferze i kooperatywnie ze Zbyszkiem przygotowaliśmy przepyszny poczęstunek. Nasz Gospodarz, prezentując ukryty talent kulinarny, chętnie dzielił się przepisami.
Posileni udaliśmy się na do sadu skosztować jabłek i gruszek prosto z drzewa oraz pod osłony, gdzie zbieraliśmy fasolkę i obrywaliśmy pędy truskawek, a Zbyszek opowiadał o gospodarstwie, glebie, stosowanych zasadach i metodach upraw, planach rozwoju oraz swojej niezwykle ciekawej pracy, inspirującej do rozwoju, tworzenia, współpracy i działania.
Na następnym etapie zwiedzania gospodarstwa przyjechaliśmy do sortowni i magazynu, zobaczyliśmy chłodnię i jej pełną wartości zawartość. Dalsza część wycieczki to kolejne uprawy pod osłonami, papryka i jej historia oraz proces uprawy i dojrzewania, opowiedziane z poczuciem humoru, zaprezentowane w pełnej jesiennej krasie dojrzewające jesienne pomidory, ogórki, maliny, truskawki i poziomki, to wszystko mądrze zasadzone w jednym kompleksie w porządku allelopatycznym. Zbyszek z pasją opowiadał, a my chłonęliśmy nie tylko wiedzę i atmosferę spotkania, ale i plony, oczywiście czysto degustacyjnie. To naprawdę czysta rozkosz smakować maliny, jesienne truskawki i poziomki, ogórka czy świeżutką chrupiącą paprykę prosto z krzaka.
Gospodarstwo Zbyszka rozwija się bardzo prężnie i słynie z uprawianych mikroorganicznie truskawek, malin, poziomek wraz z pomidorami, papryką, ogórkami pod osłonami, sadu pełnego jabłek, gruszek oraz soków z owoców i warzyw wyciskanych w gospodarstwie. Na zakończenie zostaliśmy zaproszeni na kolejny złożony z warzyw z gospodarstwa oraz deserów, będących dziełem rąk gospodarza poczęstunek, a tematów do wspólnych rozmów nie brakowało, atmosfera wspaniała a wizyta intensywna i trudno było się pożegnać. Wróciliśmy szczęśliwi, obdarowani, zmotywowani do obopólnej i szczególnej dbałości o relacje i wartości, jakie niesie nasza kooperatywna współpraca.
Ewa Szmyt