NIE PRZEGAP

Pracownice i Pracownicy Kooperatywy

Na samym początku swojego istnienia Kooperatywa opierała się wyłącznie na pracy wolontaryjnej rdzenia najbardziej zaangażowanych osób. Z czasem nasze przedsiębiorstwo rosło i pojawiły się potrzeby i możliwości, aby zatrudnić osoby na stanowiska odpłatne. Dziś zatrudniamy 15 osób, w większości na umowę o pracę, wszystkich za tę samą stawkę (29,02 zł brutto/h) i dodatkiem za staż. Godna praca, obok partnerskich relacji z dostawcami (przede wszystkim rolnikami) to podstawa budowania dobrej i sprawiedliwej ekonomii.

POZNAJ OSOBY ZATRUDNIONE W KOOPERATYWIE “DOBRZE”

Stanowisko kasjer – koordynator sklepu: Bartek Lesiak

Od niedawna w kooperatywie, lecz od dawna zintegrowany w sercu z ideami „Dobrze”
Pasjonat i fanatyk dobrego jedzenia, poszukujący wciąż nowych  smaków, aromatów, kolorów, głębi,  która daje naszemu ciału sile. Zaangażowany w promowanie kuchni roślinnej i jej pozytywnych wymiarów. Miłośnik zwierząt i roślin. Czyż świat nie jest piękny ?
Obserwator przestrzeni, zjawisk i trendów. Po godzinach chętnie oddaję się w aksamitne dłonie muzyki i chętnie chwytam za gitarę basową. Lubię spędzać czas z dzieciakami , wiec kilka razy w tygodniu trenuje na Torwarze  z nimi hokej na lodzie .
“Youth’s of today are the leaders of tomorrow“
Do zobaczenia w naszych sklepikach
Peace n Love

Stanowisko – kasjer:  Konrad Słowik

Moja przygoda z kooperatywą zaczęła się ponad trzy lata temu, kiedy prowadziłem badania do swojego licencjatu z socjologii, moim głównym obszarem zainteresowań na studiach były oddolne inicjatywy i ruchy społeczne oraz ekonomia współdzielenia. Członkiem Dobrze jestem dopiero od stycznia 2020 roku wtedy też zacząłem pracę jako kasjer. Muszę przyznać, że początek pandemii był zwariowanym czasem na przyswajanie umiejętności pracy w naszych sklepach ale pozwolił mi szybko wdrożyć się i zgrać z zespołem. Od początku września w schedzie po Kai objąłem stanowisko kooperatywnej złotej rączki, w związku z tym jeżeli czujecie potrzebę jakiejś zmiany lub macie wizję usprawnienia którejkolwiek z naszych przestrzeni to czekam na kontakt.
E-mail do mnie: konrad.slowik@dobrze.waw.pl

Stanowisko kasjerka: Agata Sadowska

W kooperatywie jestem od 4 lat. Swoje zaangażowanie w Stowarzyszeniu zaczęłam od stanowiska kasjerskiego, które kontynuuję do teraz. Część czasu pracy poświęcam sprawom kadrowym, które są pod moją opieką od stycznia 2019 roku. W naszej Kooperatywie cenię sobie poziomą strukturę zatrudnienia oraz w aspekcie społecznym: możliwość nawiązywania licznych, ciekawych znajomości, a to wszystko w otoczeniu świeżej żywności, która  nie tylko cieszy oczy, ale też wpływa na dobrostan ciała i planety.
Prywatnie miłośniczka kwiatów i pieszych wędrówek.

Stanowisko kasjerka i koordynatorka zamówień kosmetyków i detergentów: Marta Sobczyńska

Dołączyłam do kooperatywy w 2018 roku, kiedy to po studiach wróciłam do Warszawy i potrzebowałam miejsca, gdzie kupię dobre jedzenie i społeczności, która będzie podzielała moje wartości. Ważna jest dla mnie wiedza kto i gdzie wyprodukował jedzenie, które jem i że produkty w koop wybierane są świadomie. W kooperatywie bardzo cenię sobie też bezpośredni kontakt z rolnikami, klientami i członkami, dzięki czemu ciągle się uczę czegoś nowego. W kwietniu 2020 zaczęłam pracować w kooperatywie jako kasjerka i staram się jak mogę doradzać Wam w zakupach. Poza tym opiekuję się naszym kontem instagramowym, gdzie informuję o nowych produktach i aktualnościach z życia koop. Po pracy tkam, gotuję i dużo chodzę.

Kontakt: kosmetyki@dobrze.waw.pl

Stanowisko kasjerka: Karolina Stankiewicz

Stanowisko kasjerka: Marta Sykut

Byłam na spotkaniu, w trakcie którego oficjalnie powstała nasza spółdzielnia. Jest to jeden z tych szczęśliwych trafów, za które pozostaję nieustająco wdzięczna, bo Kooperatywa zmieniła moje życie i myślenie.

Przez tych kilka lat trochę pracowałam jako RKD (co szczerze uwielbiam!), ale też dosyć długo nie było mnie na miejscu. Teraz z nowym impetem udzielam się na kasie i w e-sklepie.
kontakt: marta.sykut@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. Organizacji Pracy w Kooperatywie: Karolina Mistrzak

Do kooperatywy dołączyłam w październiku 2017 r., rozpoczynając pracę na stanowisku kasjerskim. Od grudnia 2018 r. zajmuję się koordynacją pracy naszych sklepów. Przyjmuję dostawy, pomagam w przygotowywaniu ekspozycji, dbam o porządek na sali sprzedażowej i w magazynach. Dodatkowo od maja 2019 r. układam także harmonogramy kasjerskie. Ostatecznie we wrześniu 2020 r. zostałam koordynatorką ds. organizacji pracy w koop – to znaczy, że będę się z Wami kontaktować, gdy jakiś dyżur w sklepie nie znajdzie chętnych. Jestem również opiekunką RKD – Rotacyjnych Koordynatorów Dnia, czyli osób, które zdecydowały się odrobić swój dyżur za ladą kasjerską. Lubię psy, ping ponga, eurodance i Bajm.

kontakt: dyzury@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. członkostwa: Kasia Kalinowska

Jestem związana z Kooperatywą od lutego 2015 roku. Dobrze się tu czuję. Jestem wśród ludzi, którzy myślą podobnie do mnie, inspirują mnie i wspierają.

Pracowałam na różnych stanowiskach – byłam kasjerką, koordynatorką sklepu, oraz koordynatorką ds. dyżurów i członkostwa

Obecnie zajmuję się dodawaniem członków i członkiń do naszego stowarzyszenia. Możesz napisać do mnie jeśli chcesz wziąć urlop od dyżurów, zgłosić potrzebę rozłożenia składki na raty, albo dowiedzieć się kiedy kończy się Twój okres członkostwa. Zajmuje się także koordynacją powstawania aplikacji ds. zarządzania członkostwem i dyżurami.

Kontakt: czlonkostwo@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. finansowo-magazynowych: Kaśka Maciąg

Do Kooperatywy dołączyłam na przednówku otwarcia pierwszego sklepu na Wilczej, tj w 2014 roku. Przygodę zaczęłam od kucia tynku, później stopniowo zwiększając swoje zaangażowanie przeszłam przez role kasjerki i koordynatorki sklepu aż do mojego obecnego stanowiska. Przez większość czasu czaję się za naszym systemem magazynowo-sprzedażowym: wprowadzam kody i guziki na nowe produkty, informuję o zmianach cen, prowadzę inwentaryzacje i sprawdzam co w magazynie piszczy. Zajmuję się również szeroko pojętym obiegiem dokumentów, kontaktuję z Biurem Rachunkowym, uzupełniam budżet i dostarczam dane sprzedażowe osobom odpowiedzialnym za tworzenie analiz sprzedaży. Wiecznie tonę w papierze i wędruję pomiędzy naszymi sklepami a biurem. A jak już się odkopię z faktur i wyłonię zza laptopa wracam do tego, co mnie do Kooperatywy sprowadziło na samym początku: gotowania :) W wolnym czasie jeżdżę po Polsce na rowerze, śpię po lasach w hamaku, trudnię się dziwnymi sportami na wodzie i śniegu a czasem gram na klawiszach w mocno eksperymentalnych składach muzycznych.

Kontakt: kaska.maciag@dobrze.waw.pl

Zamówienia: Ania Staniak

Jestem członkinią Kooperatywy od sierpnia 2016. We wrześniu 2019  spełniłam swoje marzenie i dołączyłam do zespołu pracownic i pracowników. Zrobiłam to, ponieważ bliskie są mojemu sercu wartości którymi kierujemy się w Kooperatywie i chcę swoją pracą przyczyniać się do tego aby jak najwięcej osób miało dostęp do dobrej żywności, wytworzonej z poszanowaniem ludzi i środowiska. Do moich zadań należy zamawianie części towarów które możecie kupić w naszych sklepach, głównie tych z hurtowni. Oprócz zamówień dbam o obieg dokumentów związanych z zakupami produktów, wprowadzam faktury do programu magazynowego, sprawdzam ceny i marże oraz płacę za towary naszym dostawcom. Jeśli macie pomysły lub uwagi odnośnie asortymentu w naszych sklepach piszcie na adres ania.staniak@dobrze.waw.pl

Koordynatorka ds. PR – Nina Józefina Bąk

Nina Józefina Bąk
Jestem inicjatorką i współzałożycielką Kooperatywy (2013 rok), dlatego naszą organizację znam od podszewki. Pracowałam na stanowisku kasjerki i koordynatorki ds. zatowarowania, przez trzy kadencje byłam w Zarządzie Stowarzyszenia. Cieszy mnie to, jak z maleńkiej inicjatywy przerodziliśmy się w poważne przedsiębiorstwo społeczne. Dokonanie tego było i nadal jest możliwe dzięki współpracy wielu zaangażowanych osób.

Kontakt: nina.jozefina@dobrze.waw.pl

Stanowisko ds. przyjmowania nowych osób: Zachary Łazowski

W Kooperatywie zajmuję się organizacją spotkań orientacyjnych, które współprowadzę razem z naszym członkiem Kubą Łyszkowskim, oraz formalnościami i praktycznymi działaniami związanymi z wprowadzaniem nowych osób do naszego stowarzyszenia. A poza Kooperatywą chętnie czytam, mniej chętnie piszę i rzadziej niż bym chciał gram w sporty rakietowe.

kontakt: noweosoby@dobrze.waw.pl

Koordynatorka sklepów: Kaja Kietlińska (obecnie na urlopie rodzicielskim)

Do Kooperatywy dołączyłam w lutym 2015 roku od tego czasu pracowałam na stanowisku kasjerskim, a następne kilka lat jako koordynatorka sklepów opiekując się przestrzenią sklepów, koordynując prace dyżurujących i rozwijając infrastrukturę. Jestem członkinią zarządu. Obecnie przebywam na zwolnieniu w związku z oczekiwaniem na narodziny dziecka ;)

Inne obszary zainteresowań i działań to praca z ciałem, suwerenność żywnościowa, eko aktywizm, agroekologia, budownictwo naturalne i tworzenie społeczności ;) z wykształcenia jestem pracowniczką socjalną i socjolożka lubię więc pracować z ludźmi na wielu różnych poziomach .

Kontakt: kaja.kietlinska@dobrze.waw.pl

Archiwalne zdjęcia zespołu: